Domácí bejlíííz Různé nápady z kuchyně

Extra tip pro všechny, kteří mají rádi sladké likéry, kterým moje babička s oblibou říkávala „lepihub“ :-)))) Příprava tohoto likéru možná vypadá složitě, ale věřte, že trochu té práce při výrobě opravdu stojí zato.

Co budete potřebovat:

2 plechovky slazeného  kondenzovaného mléka

2 krabičky neslazeného TATRA mléka

8 lžic strouhaného kokosu nebo mletých oříšků

2 vanilkové cukry

500 – 750 ml rumu (podle chuti)

 Na suché teflonové pánvi opražíme dorůžova osm lžic strouhaného  kokosu nebo lískových oříšků a ještě horký ho nasypeme do misky, kam jsme nalili dvě krabičky neslazeného TATRA mléka. Necháme 24 hodin v lednici macerovat.
Dvě plechovky slazeného kondenzovaného mléka dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly potopené, mírným varem vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout, v žádném případě neotvíráme horké!! Možná jste to už taky objevili… ale konečně napadlo někoho chytrého, že by mohli zkaramelizované kondenzované mléko již prodávat hotové… třikrát hurá…. Druhý den slijeme přes plátýnko a dobře vyždímáme, kokos nebo oříšky nevyhazujte, můžete použít do bábovky. Smícháme svařené slazené mléko, ze kterého se nám udělal hustý karamel – nebo ještě jednodušeji otevřeme již hotové karamelové salko –  s kokosovým mlékem a dvěma vanilkovými cukry, nejlépe v mixéru a postupně přiléváme rum (podle chuti, tak mezi 500 ml – 750 ml).
Slijeme do lahví. Pokud ho ihned nevypijete, vydrží v chladu měsíce (sama jsem to ještě nevyzkoušela, nějakou záhadou je do pár týdnů pryč…)

TIP: Ještě jedna dobrá rada – když už budete svařovat kondenzované mléko tak rovnou svařte více plechovek. Vydrží stejně dlouho jako nesvařené a svařené salko můžete našlehat s máslem a získáte tak skvělý krém třeba do dortu nebo do medovníku... 

EXTRA TIP: Pokud použijete pěknou lahev, kterou vlastnoručně pomalujete konturami na sklo, můžete použít tento lahodný likér použít jako dárek pro přátele např. jako PF do Nového roku…

 Nebo si můžete lahve ozdobit technikou leptaného skla – buď pomocí pasty – tak jak to vidíte zde nebo konturou…..

Komentáře