Truhlička ze špachtlí Dekorace

Truhličku ze špachlí jsem vymyslela již dříve, ale na základě vašich mailů se žádostí o postup při výrobě jsem se rozhodla ji zkusit vyrobit znovu a trochu jinak – pomocí techniky decoupage.

 Na výrobu budete potřebovat – dno a boky na truhličku (buď si sami nařežete nebo si objednejte hotové v našem e-shopu), 13 ks lékařských špachtlí, kousek plátna, žlutou lepící pásku, hnědou akrylovou barvu, ubrousek, lepidlo na decoupage a kousek samolepící magnetické fólie.

Dno truhličky má rozměr 137x70mm a bok 70x87mm, nahoře je zakulacený.

  Pomocí žluté pásky si slepte čtyři špachtle na přední díl truhličky a 9 špachtlí na zadní díl a víko.   Boky, dno i slepené špachtle natřete tenkou vrstvou lepidla na decoupage (špachtle samozřejmě z té strany kde nemáte pásku). Nechejte zaschnout. 

  Žlutou pásku nalepenou přes devět špachtlí natřete hnědou akrylovou barvou. Také lze místo pásky nalepit lepidlem na decoupage kus plátna a to přetřít tak, aby nebylo při otevření truhličky nápadné.

   Z ubrousku (já si vybrala ubrousek s motivem mého oblibence Klimta) vystřihněte dílky – stříhejte je větší, počítejte s tím, že budete lepit i hrany a mírně zalepovat na druhou stranu. 

 Na zaschlé lepidlo na špachtličkách položte vrchní díl ubrousku (tj. zbavte vystřižený motiv dvou zadních papírových vrstev) a přes pečící papír přižehlete.

Boky mám nažehlené z obou stran.

   Protože truhličku budete brát často do ruky, víko se bude namáhané, nestačí jen nažehlit, nažehlení ubrousku vám spíš jen pomůže zafixovat ubrousek na jedno místo. Přetírejte lepidlem, zalepte ubrousek přes hrany (mezi obloučky konců špachtlí si jej nastříhejte, aby se vám lépe lepilo). Lepidlo zároveň vytvoří na truhličce i ochrannou vrstvu. Pokud máte doma vrchní lak, můžete rovnou pracovat s ním. Udělá stejnou službu.  Protože Gustav Klimt ve svých obrazech se zlatou nešetří, přidala jsem tam něco málo zlatého pomocí zlatého lakového fixu i já… obtáhla jsem některé linky apod.   Boky truhliček přilepte ke dnu.

Čtyři slepené špachtle, které tvoří přední část truhličky, nejdříve ze spodní strany natřete také na hnědo a po zaschnutí barvy je přilepte lepidlem na dřevo na hrany bočnic a na celou spodní hranu dna.  Stejným způsobem přilepte první tři špachtle na zadní stranu. Ostatní špachtle pouze opřete o hrany bočnic a převažte gumičkou, aby vše dobře drželo a nechejte zaschnout.   Zapínání můžete řešit různě – já použila pásek samolepicí magnetické fólie. 

A hotovo – poslední špachtle víka a první špachle přední strany se překrývají.

Do krabičky můžete dávat ledasco… šperky, vzpomínky, drobné… záleží jen na vás….

   A tady vidíte jak vypadá truhlička, když se místo lepení ubrousku maluje akrylovými barvami.

Truhličky z dílny našich zákaznic:

Komentáře