Reaktivní barvy na textil Techniky

Vzhledem k tomu, že španělská firma Iberia pozastavila výrobu a dodávky reaktivních barev, připravili jsme pro vás maloobchodní balení průmyslových barev, které již několik let používám na barvení – zejména na letních pobytových kurzech.
Jsou stejně, jako byly španělské barvy, balené v praktických lahvičkách do kterých stačí nalít teplou vodu (max. 50st)  a protřepat. Lepší je nechat barvu nejméně hodinu, ale klidně i déle rozpouštět a v průběhu ještě několikrát protřepat. Poté našroubujete aplikační špičku a jen barvu nanášíte.

Barvy se prodávají jednotlivě a v e-shopu je najdete v sekci Barvy a barviva…  Tkaniny, které chcete barvit, by měly být z čistě přírodních materiálů, příměsi v látce snižují schopnost absorpce barviva.   Dále si připravte roztok vody a krystalické sody a 8% kuchyňské soli. Tu seženete v drogériích nebo si ji můžete spolu s barvami objednat v našem e-shopu. Poměr míchání je asi 250g sody na 1l vody. Nejlepší je použít rychlerozpustnou sodu.  Pokud použijete tenší látky (jako například ograntýn), můžete nejdříve látku vyvázat a teprve poté namáčet do sody. U triček ale doporučuji nejdříve namočit do vody se sodou, vyždímat a teprve poté vyvazovat. Lze také namočit do sody, nechat uschnout  a poté vyskládat a nanášet barvu na suchý materiál.   TIP: Ždímejte látky nad kyblíkem se sodou, aby jste si zbytečně neplýtvali roztokem. Také je důležité vyždímat látku opravdu dobře, když v ní zůstane hodně vody se sodou, zbyde méně prostoru pro barvy.   Barvy aplikujte přímo na textil. Nalívejte jen tolik barvy, kolik látka stačí absorbovat, neměly by vám vznikat pod látkou zbytečné kaluže barvy.  Po aplikování barev (můžete použít i několik najednou, to je hlavní výhoda reaktivních barev) zabalte textilii do fólie nebo dejte do igelitového pytle a ještě můžete jemným tlakem zajistit dobré vpití barev do látky.
Nechejte zabalené minimálně 2 hodiny, ale klidně i 24hodin, dle možnosti.  Po uplynutí doby triko vyndejte, propláchněte studenou vodou, rozvažte, opět propláchněte. Jakmile přestane téci přebytečná barva, tj. voda je jen mírně zbarvená, zbývající přebytečnou barvu odstraňte pomocí jadrového mýdla – tzv. mýdla s jelenem.
Namydlete celou barvenou plochu a dobře properte. Poté opět opláchněte – tentokrát již můžete v teplé vodě –  a nechejte usušit.
Nesušte na přímém slunci.   První praní doporučujeme ještě v ruce, poté můžete prát v pračce na 40st, spolu s barevným prádlem. Pokud chcete mít jistotu, že se žádná barva nezapustí, doporučuji do praní přidávat absorpční ubrousky od Iberia.

Postupně se budu snažit i na stránky přidávat nové projekty využívající těchto reaktivních barev – první z nich – šálování – si můžete přečíst již nyní.

Jak na to vám také ukáži ve videu z pořadu Rady ptáka Loskutáka. 

 

 

Komentáře