Plněné kokosky Moučníky

Kokosky plněné jsou u nás jedním z oblíbených druhů vánočního cukroví. Je s nimi sice víc práce než s obyčejnými, ale stojí to za to.

Na kokosky si připravte 3 bílky, 150g moučkového cukru, 120g kokosu.

Vodní lázeň připravuji tak, že do velkého hrnce dám cca 5 cm vařící vody, na hrnec posadím nerezovou mísu a dám na mírný plamen.

Ve vodní lázni svaříme bílky s cukrem za stálého šlehání na tuhý sníh – trvá to cca 5 minut.

Do uvařeného sněhu přidáme kokos a dobře zašleháme.

Lžičkou nebo ještě lépe zdobičkou děláme na pečící papír hromádky.

Nechci vypadat jako propagátor nějaké značky, ale určitě jste si všimli, že mám tři výrobky od Tupperware – kromě válečku a válu ještě tuto zdobičku… ani na jedno nedám dopustit… jejich pořizovací cena není nijak malá, ale myslím, že pokud jen trochu víc pečete, tak se vyplatí… sáček se lehce čistí, vůbec nic jím neprolézá (když jsem to dělala dřív obyčejným textilní cukrářským sáčkem měla jsem stále zamatlané ruce) a navíc si můžete nástavec měnit zepředu, klidně i během zdobení.

 

.

Pečeme 170°C 2-3 minuty, správný čas vyndání z trouby poznáme podle barvy – kraje kokosky by měly mít růžovo-hnědou barvu.

Z papíru sundáváme studené.

Kokosky díky tomu, že jsou udělané z  vařeného bílku, na povrchu křupavé a uvnitř měkoučké.


Z lineckého těsta si připravíme tolik koleček kolik je pusinek, měly by být menší než horní obvod kokosek. Na kolečka doprostřed sáčkem (stačí obyčejný igelitový sáček) stříkneme malou kapku pikantní marmelády a po obvodu nastříkáme krém (používám zbylý krém z kadaňských rohlíčků nebo milenčiných srdíček).  Poté slepíme a dáme na chvíli do ledničky 
. Spodní část namáčíme do čokolády a vkládáme do papírových košíčků. Pokud nemáte košíčky nebo se vám je nechce kupovat, můžete po namočení do čokolády postavit kokosku na pečící papír. K němu se čokoláda nepřilepí.
Tady vidíte, že jdou kokosky krásně sundat z peč.papíru. 
Ale mě se stále praktičtější zdá ukládání do košíčku… a navíc to krásně vypadá.

 

Komentáře