Vánoční věnečky Moučníky / Recepty
Vánoční věnečky jsem letos zkusila poprvé a myslím, že v našem repertoáru zakotví… dřív jsem recepty, ve kterých bylo napsáno svařit cukr na nit, ignorovala… a teď jsem zjistila, že to vlastně nic není….    Na ořechové placičky pod věnečky budete potřebovat těsto, které připravíte z

380g hladké mouky, 200g másla (příp.Hery), 50g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 1 prášek do pečiva, trochu strouhané citronové kůry.

Vypracujte těsto a nechejte jej odležet v lednici.

     Z vyváleného těsta vykrajujte kolečka cca 6cm v průměru a dejte je do trouby vyhřáté na 160st na cca 5 minut, nesmíte je úplně upéci, jen by měly mírně zesvětlat.

Poté troubu ztlumte na 90st.  Na bílkový sníh si připravte 4 bílky a  360 g krupicového cukru.

240g cukru dejte do kastrůlku a zalijte 100ml vody. Dejte na slabý plamínek a nechejte být bez míchání.    Bílky vyšlehejte spolu se zbývajícími 120g cukru do pěny.    Voda s cukrem se svaří – toto je správný okamžik na vypnutí. Cukr nesmí zkaramelizovat, jen se zcela rozpustit… a to poznáte tak, že v hrnci zcela zprůhlední.    Horký sirup nalévejte tenkým pramínkem do bílků a stále šlehejte. Po nalití cukru svařeného na nit šlehejte ještě další dvě minuty.

Poté sníh nandejte do sáčku se zdobící špičkou.    Na předpečená kolečka nastříkejte věnečky.    Dejte do trouby vyhřáté na 90st a sušte cca 40 minut.

Pokud máte rádi křupavé sněhové pečivo, můžete takto nechat… ale výborné je doprostřed dát marmeládu nebo želé z marmelády.    Želé z marmelády připravíte tak, že marmeládu rozmíchejte s trochou vody a lžičkou dort želé od Dr.oetkera. Svařte a nalijte do otvorů.Díky marmeládě nebo želé sněhové věnečky po pár dnech krásně změknou…

Věnečky můžete ještě postříkat čokoládou.

Komentáře