Madeirové neboli vrtané kraslice Dekorace

Kdysi dávno jsem již připravila článek o madeirových kraslicích, ale poté co jsem předělala stránky se mi zdál nedostatečný a tak jsem se rozhodla pro vás udělat druhý, podrobnější.
  Sehnat před velikonocemi bílá vajíčka je velký problém. Navíc skořápky bílých slepičích vajec, která koupíte v obchodě jsou strašně tenká. Často praskají již při vyfukování.

Proto jsem se rozhodla objednat si husí vyfouknutá vejce na husí farmě Rohozná – www.rohozenskahusa.cz – musím tuto firmu pochválit – vyfouklá vejce odeslali hned v den mé objdnávky, perfektně zabalená. Ani jedno z dvaceti nebylo rozbité. Pro srovnání velikosti jsem vám vyfotila vybalená husí vajíčka s normálním slepičím.

  Nejdříve si na vyfouklé vajíčko (doporučuji ne úplně čerstvé, nejlepší jsou výfuky cca týden až měsíc vyschlé) namalujte body, které chcete vyvrtat.
Velice jednouduchá pomůcka na vyznačení linií je použití gumiček.  Natáhněte je na kraslici tak, jak chcete, aby vedla linka dírek.
Obkreslete obyčejnou tužkou – použijte měkkou tužku.

   Na naznačení bodů do kruhu si můžete vystřihnout šablonku, kterou přiložíte na vyznačený střed a nakreslíte si podle ní tečky.    Pro začátečníky doporučuji nepřehánět to s množstvím dírek, protože jednak hrozí prasknutí, když jsou dírky blízko u sebe (zejména u slepičích vajec) a hlavně se pak hůře malují mezi dírky vzory (není na ně místo).   Na vrtání používám malou hobby vrtačku, která má 13tisíc otáček a dvě frézky – malou kulatou (pro husí vejce určitě doporučuji diamantovou) a na zvětšování dírek frézku ve tvaru kužílku.   Při vrtání držte kraslici pěkně v dlani, nikdy netlačte proti tvrdé podložce. Nejdříve vyvrtejte malé dírky. 

Poté do každé zajeďte zvětšovacím kužílkem. Pokud jím zakroužíte na místě, můžete získat ještě větší otvor.

Vrtačku i frézky můžete objednat v našem e-shopu

  Po vyvrtání dírek zůstává v otvorech vidět blanka. Tu odstraníte tak, že vyvrtané vajíčko ponoříte do roztoku Sava (jakéhokoli, nemusí to být zrovna Perex) a vody – asi v poměru 1:2 (původně jsem dělala silnější roztok, ale zjistila jsem, že takto to stačí). 

Ještě malá rekapitulace předchozího postupu….

Všimněte si, že při vrtání se od kraslic opravdu hodně práší, proto to nedělejte blízko počítače, notebooku nebo jiné elektroniky, lehce se vám jemný prach dostane dovnitř… nejlepší je vrtat venku.

  Připravte si Savo perex – nejlepší je neředěné. Ale pokud ho máte málo, můžete trochu vody dolít, tak aby kraslice byla ponořená.
Doba ponoření je různá – ale krásně to vidíte jak se blanka rozpouští a kalí roztor….  Po úplném rozpuštění blanky vytáhněte kraslici a vypláchněte ji a omyjte vodou – použijte houbičku a smyjte zbytky namalovaných čar, současně tak odstraníte i růžové razítko.

Chlor z roztoku pomalu vyprchá, tudíž musíte při namáčení více kraslic čas od času trochu sava dolít…   Kraslice nechejte dobře vyschnout. Pokud spěcháte, můžete je dát na půl minutky do mikrovlnky, kde uschnou natotata :-)) 

Na malování používám samodomo vyrobený stojánek. Variant je spousta. Kdysi jsem zastrkávala lžíci mezi hromádku knížek :-)) Lepší než nerezová lžíce je hliníková… ale kde ji v dnešní době sehnat?? Nemáte někdo tip – deset lžic bych brala hned :-))

PS. jednoduchý stojánek můžete vyrobit i z plechovky od nápojů… to vám nafotím někdy příště :-)) 

Ruku s kraslicí si dejte blízko lžíce, ve které se vám roztápí vosk. Do vosku namáčejte špendlíkovou hlavičku (jednoduše si zapíchejte různé špendlíky – kovové nebo se skleněnou hlavou – do tužek).

Kraslici držte opravdu blízko, protože je třeba pracovat rychlými tahy.

Já osobně maluji pouze voskovkami – nejlepší jsou české výroby (u nás v e-shopu je seženete nezabalené do papíru, protože si pro ně jezdíme přímo do výroby :-)).

Nejdříve malujte jednotlivé kapky – na každou čárku-kapku je nutné namočit vosk vždy znovu do vosku. Namočíte do vosku, dotknete se skořápky a rychle uděláte tah. Nebojte, chce to jen cvik…

  Jakmile máte namalovaný vzor, obtáhněte dírky voskem. Obtáhněte hranu dírky zevnitř špendlíme namočeným do vosku. 

Pokud vám nepůjde obtahování dírek, netrapte se… tečky nejenže krásně dozdobí kraslice, ale můžete obtečkovat i otvory a budou vypada jako kytičky…

Tečky jsou vůbec  úžasné, že ????

Pokud neseženete bílá vajíčka, zkuste vrtat a malovat hnědá.V kombinaci s bílým voskem vypadají jako perníčky :-))

  Nebo pokud chcete jiná než bílá či hnědá vajíčka, můžete si je po vyvrtání a odmáčení v savové lázni namalovat akrylovou barvou (ne před tím, hrozilo by poškrábání barvy při vrtání).

A další shrnutí – aneb opakování matka moudrosti :-))

PS. před prvním malováním, ale i v průběhu, doporučuji zkoušet na papír, který si položím vedle ruky. Jednak si můžete namalovat vzory, ale hlavně vyzkoušíte teplotu vosku.

A tady jsou pohromadě.

Světlounce zelená vajíčka nejsou barvená, v této barvě je snáší šlechtěné slepice…tato vajíčka neobsahují cholesterol.

Zelinkavé vajíčko vpravo vzniklo ozdobením pouhými tečkami…. to je tip pro ty, kteří si na kapičkové čárky netroufají :-))

 

Komentáře