Mungo Různé nápady z kuchyně
V zimě, kdy je přirozených zdrojů vitamínů méně než obvykle vám možná přijde vhod naklíčené mungo fazolky.

Na klíčení semen lze zakoupit nejrůznější klíčící misky, já vám však ukáži jak je lze nahradit…. stačí větší zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem.

Do sklenice dejte na dno fazolky – opravdu stačí pokrýt dno, fazolky naklíčením nabydou na objemu.

Víčko proděravte velkým hřebíkem – v jedné části hustěji, v druhé stačí děr méně.
Nejdříve hodinku nechejte  fazolky namočené.  Poté našroubujte víčko a přes husté dírky vylejte všechnu vodu ven.

Sklenici postavte do misky, která má menší dno než je průměr víčka – tj. mezi víčkem a dnem misky musí být prostor na odtékání vody.

Fazolky nesmí v žádném případě ležet ve vodě. Stačí jim vlhkost ve sklenici.

 

Postavte na okno. Nejlépe na východní nebo západní stranu.

Denně (nejlépe dvakrát, ale pokud nestíháte stačí jednou) sklenici rozšroubujte, nalijte vodu, zavřete a přes víčko slijte.

Po dvou dnech začínají fazolky vystrkovat klíčky.

Takto vypadá sklenice po týdnu. Tento stav je již spíš přerostlý, ale bohužel jsme museli na dva dny odjet. Nejlepší jsou klíčky ve vázi, kdy z munga koukají pouze bílé klíčky.
Slijte a dobře propláchněte přes cedník. Ihned konzumujte nebo můžete ještě den-dva uschovat v ledničce v krabičce s víčkem.
Naklíčené mungo chutná jako mladý hrášek. Můžete ho jíst jen tak nebo ho přimíchejte do zeleninového salátu.
Zkuste naklíčit i jiné luštěniny ….. a místo sklenic s kovovým víčkem, které bohužel rezne, použít plastové….. 
A takový salát s kuřecím masem, balkánským sýrem, opečenými bagetkami a dresinkem…. nejlepší oběd nebo večeře….
Komentáře