Pomalý hrnec Různé nápady z kuchyně
  Dlouho jsem nevařila z hovězího masa jen proto, že klasické vaření se mi zdálo dlouhé a z papiňáku mám nepřekonatelný strach (byť mi je jasné, že dnešní papiňáky jsou naprosto bezpečné, mému vnitřnímu strachu to prostě nevysvětlím :-))… o pomalém hrnci jsem slyšela samé chvály a tak jsem se rozhodla jej vyzkoušet… a jsem z něj naprosto nadšená.
 Pořídila jsem si pomalý hrnec Bioner Rival 4,7l. Proč jsem koupila tento ? Nádobu narozdíl od Kenwood lze dát i samostatně do trouby – tj. třeba ještě zapéct krustičku apod…. pokud je vás ale víc (já vařím většinou pro tři) doporučuji koupit ten větší – Rival 5,7l.

Pokud již tento typ nenajdete v nabídce, určitě seženete podobný pomalý hrnec…. jediné co je dobré hlídat, aby nádoba byla možná použít samostatně i do trouby….

  Pomalý hrnec je sice pomalý, ale kupodivu váš čas šetří, stejně jako energii. Na netu najdete spoustu receptů určených přímo pro pomalý hrnec, ale není problém vzít klasickou kuchařku a vařit podle ní, jen čas bude vždy delší, zato nemusíte u hrnce stát a míchat, klidně můžete něco kutit 🙂

 

  Mám hrnec od 19.1.2010 a každý týden v něm vykouzlím jedno až dvě jídla… a opravdu bez práce – naskládám, zapnu a jdu si „po svém“ :-)) Z hrnce se neodpařuje voda, protože se jídlo připravuje pod bodem varu a tudíž není nutné míchat…. díky pomalému vaření je maso naprosto dokonalé… manžel nechtěl věřit, že je to obyčejné hovězí :-))

Zkuste rolády z nejrůznějších druhů mas, gulášky apod.

   A husička – bez podlévání – všechnu šťávu pustí sama – pomalená šest hodin a na půlhodinky odkrytá strčená do trouby na udělání kůžičky….

Takže pokud jste omáčkoví…. tak do něj určitě běžte… 🙂 ale i ostatní si určitě najdou své recepty do pomalého hrnce 🙂

Recepty najdete i v diskusích na netu nebo například i v Topreceptech.

   Hovězí roládky
   Kuřecí horní stehna na nivě

Do PH dejte najemno nakrájenou cibulku, okořeněná vykoštěná kuřecí horní stehna bez kůže, 250g nakrájené Nivy na menší kousky. Podlijte cca 200ml vody, dejte na stupeň II  a za tři hodinky je hotovo. Poté slijte omáčku do vyšší nádoby a ponorným mixérem rozmixujte na jemno. Můžete přidat trochu smetany na zjemnění.

Podáváme s rýží nebo tarhoňou.

Kuřohus podle Petra Novotného

Kuře okmínujte a osolte. Soli dejte víc než jste normálně zvyklí. Do pomalého hrnce dejte kuře, podlijte půlkou lahve černého piva (je důležité, aby bylo opravdu černé, nikoli tmavé) a přidejte orestovanou cibulku (používám sušenou smaženou z Ikea). Dejte pomalit na stupeň II cca 3 hodiny.

Poté dejte do trouby, bez pokličky a nechte cca půl hodiny, aby se udělala kůrčička, občas podlijte.

Podávejte se zelím a br.knedlíky.

Guláš

Díky pomalému hrnci bude váš guláš exelentní. Připravte si klasicky základ – tj. hovězí (vepřové) maso na kostky, usmaženou cibulku (a té opravdu hodně) – můžete si vypomoci již usmaženou sušenou cibulkou (např.Ikea), gulášové koření, podlít…. zavřit a 6 hodin pomalit na první stupeň…..

Poté dochutit česnekem, případně dosolit apod…. zahustit hotovou tmavou jíškou nebo tak jak jste zvyklí…

Můžete také přidat pikantní klobásku, ale to udělejte až cca půl hodiny před dokončením guláše, aby se vám pouze ohřála, nikoli rozpadla dlouhým vařením na prvočinitele  :-))

 

Řízky naruby
Kuřecí závitky na houbách a smetanové omáčce

Prsní řízky nakrájíme na plátky, naklepeme, potřeme plnotučnou hořčicí, okořeníme (napříkla Aztéckým pokladem), poklademe plátkem šunky a sýra, zamotáme, spíchneme párátkem.Do PH nasypeme pět lžic sušené cibulky z Ikea, hrst  sušených hub, přidáme závitky, podlijeme hrnkem vody. Pomalíme na st.2 cca 3 hodiny.

Poté ohřejeme smetanu na šlehání a nalijeme ji do PH. Díky stejné teplotě se smetana nezdrcne. Případně ještě zahustíme tmavou jíškou.

Hovězí plátky na smetaně

Hovězí v celku, pět stroužků česneku v celku, cca 100g Nivy, gyros koření, pálivá paprika, podlito…. pomaleno 6 hodin, poté přidána smetana a omáčka rozmixována….

RILLETTES aneb skvělá vepřovka z PH
Roštěnkové závitky
Vepřové závitky na houbách
Kuřecí paličky na houbách

Do pomalého hrnce dejte sušené houby, osmaženou cibulku (lze také použít sušenou smaženou), podlijte vodou, na to dejte zmrazené kuřecí paličky, okořeňte podle chuti a nechejte pomalit na stupeň dva cca 3 hodiny. Poté vyndejte paličky, dejte je na pekáček, podlijte trochou vody a poklaďte plátky másla a nechejte v troubě nastavené na 230st udělat kůrčičku….. výpek s houbami v hrnci zahustěte, přidejte dvě lžíce zakysané smetany….  Podávejte s rýží….

Další recepty jsou od Mileny Frühaufové, které tímto velice děkuji.

Bůčková roláda

Rozklepaný plát bůčku posolit, potřít hořčicí, poklást slaninou, párkem, čínským zelím, červenou paprikou, zamotat provázkem nebo síťkou.

Děláno v PH na stupeň dvě –  5hod. Byla velká – cca 2kg.

Buřtguláš

Na 1lžíci oleje dát nakrájenou cibuli, gulášové koření, sladkou papriku, sůl, kmín a pepř. Přidat 3 lžíce hladké mouky a promíchat. Nakonec brambory, kabanos na ½ kolečka a voda. Vše se zamíchá a vaří na HIGH (stupeň dva) 2,5-3hodinky.

 

Zlepšovák od Moniky – pokud použijete sušenou cibuli z Ikea, tak přímo do PH nasypte čtyři lžíce sušené smažené cibule, přidejte ostatní ingredience, podlijte vodou a je to :-)) Zahušťuji až hotové lžící hotové tmavé jíšky 🙂

Kotletka na zelenince

Na dno PH mražená zeleninka směs mrkev,hrášek a kukuřice, na to mírně naklepaná , osolená kotletka a pomaleno na Low (jedničku) přes noc cca 6hodin.

 

Krůtí játra na cibulce

Do PH jsem dala nakrájenou cibuli, na proužky anglickou slaninu, játra a malinko podlila vodou. 1.stupeň cca 3hodinky. Pak jsem tam přidala sterilované lečo, promíchala a další 3 hodinky na 1. stupeň.

Krůtí polévka

Nakrájená zelenina, krůtí křídlo, sůl a  cca 1l vody.Pomaleno na 1stupeň 8 hodin.

Kuře na bramborech, brokolici a mrkvi s tymiánem

Brambory na kolečka, osolit, pokmínovat, na to brokolici, mrkev a nahoru okořeněná stehna, mírně podlito. V PH na high (stupeň dvě) cca 4,5 hodin.

Řízky

Klasické vepřové řízky obalit, rychle osmahnout, pak do PH na High (stupeň 2) na 1 hod. Jsou jak máslíčko….

Svíčková

Na mraženou zeleninovou směs na svíčkovou jsem dala vepřovou kýtu, jemě osolila, zalila směsí Halali a přidala do košíčku na čaj celý pepř, nové kořený, jalovec a bobkový list. Vařeno v PH na low (stupeň jedna) 7hodin. Pak jsem masko vyndala a omáčku zahustila smetanou a instantní jíškou. Dochutila cukrem, citronovou šťávou a solí.

Uzená kuřecí stehna s bramborem

Na kostičky nakrájené brambory jsem mírně osolila, pokmínovala a nahoru nandala stehna. Děláno v rival 4,7l na 1.stupeň 4hodinky.

Vepřové plátky na houbách

Na 1lžíci oleje jsem zpěnila cibulku, osmahla naklepané a osolené plátky. Dala do podstvce PH, zasypala namočenýma houbama, sušeným česnekem a zalila horkou vodou. Pomaleno na stupeň 2 cca 4hod. Asi tak 1/2 hodinky před koncem zahuštěno instantní jíškou.

PS. Opět lze úspěšně použít sušenou smaženou cibuli – vyzkoušeno :-))


Komentáře