Domácí krtkův dort Moučníky
Krtkův dort zná myslím od dr.Otkera každý, ale přiznám se, že z krabice jsem ho dělala jen jednou – těsně poté co s ním tato firma vyjela na trh a přišlo mi, že je zbytečné kupovat dosti drahé krabice a začala jsem ho dělat doma „po svém“….

Na základní korpus si připravte:

150ml oleje

150g cukru

3 vejce

1 lžíci rumu (lze vynechat)

270g polohrubé mouky

3 lžíce kakaa

180ml mléka

1 kypř.prášek do pečiva

Toto je rozpis pro dortovou formu o průměru 28cm nebo na menší plech. Na větší plech upravte dávku o 1/3, jen kypřícího prášku nemusíte přidávat více 🙂

Z bílků našlehejte sníh, v druhé nádobě nejdříve šlehejte žloutky s cukrem, postupně do nich přilejte mléko a olej a nakonec zašlehejte rum, kakao a mouku s kypř.práškem. Sníh poté do směsi jen lehce vmíchejte.

Přelijte do dortové formy nebo na plech. I když používám teflonovou formu dávám na dno formy vždy pečící papír… s korpusem se pak lépe manipuluje… Stačí ustřihnout pečící papír a na dno ho zavřít pomocí ráfku.

Na náplň si připravte tři banány, šlehačku, dva straciatella tvarohy, zakysanou smetanu a želatinu.

Pečte cca 20 minut na 180st. Vůbec nevadí, že vám praskne korpus na vrchní části jako se to stalo mně…. tu část stejně odříznete.

Během doby, kdy vám chladne korpus si namočte želatinu  do trochy vody. Na jeden dort vám stačí půlka balíčku. Pokud máte obavy z práce s touto želatinou, použijte želatinový ztužovač..

Seřízněte vršek dortu a dejte si jej zvlášť. U dortové formy se sundavacím ráfkem to je snadné – odděláte ráfek, seříznete a ráfek zase nasadíte. Pokud děláte „krtka“ na plechu neseřezávejte, ale pomocí lžíce vrchní část odloupejte…. :-))
Na korpus naskládejte podélně rozříznuté banány. Aby lépe držely je dobré korpus namazat trochou marmelády, nejlépe meruňkové.

Šlehačku vyšlehejte zvlášť s trochou moučkového cukru. Poté do ní přidejte tvarohy a zakysanou smetanu. Namočenou želatinu rozpuste na mírném ohni (NEVAŘIT) a přilijte za stálého šlehání do směsi.

Místo želatiny můžete přidat želatinový ztužovač, který připravíte dle návodu.

Krémovou směs nalijte na banány a pomocí vidličky či rukama rozmělněte odkrojenou část korpusu.

Rozmělněnou část nasypte na krémovou část a jemně přitlačte. Dejte na cca 4 hodiny do lednice ztuhnout.

TIP: pokud se vám zdá v tvarohu málo čokolády můžete do krému ještě přistrouhat čokoládu.

Dobrou chuť!!

Komentáře