Sýrové sušenky Různé nápady z kuchyně

Když jsem na Monínci poprvé ochutnala sušenky, které nám tam dovezla ochutnat Soňa Grossová, bylo mi jasné, že asi neodolám a už jen kvůli nim si pořídm oplatkovač….

Já prostě miluju tyhle kuchyňské vychytávky a od té doby, co mám celkem prostornou kuchyň tak jim odolávám čím dál tím hůř….

Jedná se o elektrický přístroj, v podstatě něco jako vaflovač, ale jen s tím rozdílem, že teflonové plotny na sebe téměř těsně přiléhají a tudíž ve výsledku jsou oplatky velice tenké….

Původně je určený hlavně na výrobu zmrzlinových kornoutků, ale my jsme hned vyzkoušeli skvělé sýrové sušenky podle receptu od Soni….

Těsto připravíte z:

300g hladké mouky

125g másla (příp.Hery)

půl lžičky provensálkého koření

půl lžičky soli

půl lžičky jedné sody

125ml 30% smetany

100g strouhaného sýru Eidam

1 vajíčka 


Z těsta dělejte malé kuličky – cca 2cm v průměru.
Oplatkovač rozehřejte a do rozehřátého klaďte kuličky. Zavřete …
… a za chvilku je hotovo.
A pokud se vám u přístroje nechce stát, svěřte tuto práci mládeži…. stejně většina výsledku skončí v jejich žaludcích….. 🙂
Oplatky jsou tenoučké  a opravdu krásně křupavé.
Vyzkoušeli jsme malou obměnu a také doporučujeme – místo eidamu dát Nivu a místo provensálského koření jsme dali směs koření Argentina (ale asi by šlo dát jakékoli koření)

Krekery lze připravit i bezlepkové. 

U přístroje byla přibalená i  kuchařka s návody na sladké kornoutky… tak jsme je vyzkoušeli také…. těsto se narozdíl od toho sýrového lije… a ještě horké se musí namotat na přiložený plastový kornoutek…. nebo jsem hotové placky dávala mezi dvě misky a udělala tak křupavé mističky na zmrzlinu…..

Můžete připravit i trubičky se šlehačkou 

nebo zmrzlinové trubičky. 

Komentáře