Bulgurové placičky Rychlé večeře

Další nápad na vegetariánskou večeři – tentokrát je v hlavní roli obilovina – bulgur.

Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů.

Vyrábí se tak, že se pšenice vypere, usuší, podrtí na menší kousky a síty roztřídí podle velikosti zlomků na různě hrubé frakce. Bulgur je již předvařený (na rozdíl od jednoduše drcené pšenice označované jako šrot), a to usnadňuje jeho další využití v kuchyni. Mnohdy ho stačí jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi bez následného tepelného zpracování.

Nejznámější uplatnění bulguru je v libanonském salátu tabouli, ale dá se využít také v řadě zeleninových nebo masitých jídel (pilaf, falafel, kibbeh).

V české kuchyni se bulgur používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.

 Pro přípravu placek jej stačí zalít vývarem. Já se přiznám bez mučení, že jsem jej připravila z kostky – na hrnek jsem použila čtvrtinu. Bulguru je také hrnek (to je množství pro dvě až tři porce placek ).  Horkým vývarem zalije bulgur a přiklopte talířkem či pokličkou.  V mezidobí si připravím zeleninový salát, který podávám jako přílohu. Dále budete potřebovat česnek, balkánský sýr a vajíčka (vyfocená jsou dvě, ale nakonec jsem použila tři). 

Po cca 10ti minutách do sebe bulgur natáhne všechnu tekutinu.

 

Balkánský sýr nakrájejte na malé kostičky – půlku jich dejte do salátu a druhou půlku přidete k bulguru.

 Dále přidete vajíčka, ještě jsem přidala uzený strouhaný sýr, který jsem měla otevřený a nevěděla co s ním…. ale nemusí být… dále utřený česnek a koření na dochucení dle vlasní nálady….  U kořenění pozor… určitě už nedávejte žádnou sůl…. vývar, který se vsáknul do bulguru byl slaný, balkánský sýr je slaný a kořenící směsi jsou také již s přídavkem soli….  Smažte placičky.  Hotové je nechcejte osušit na pap.utěrce.  Podávejte se zeleninovým salátem… Chutnají trošku jako bramboráky, ale jsou mnohem sytější…

 

Komentáře