Orientální květák Hlavní jídla / vegan

Květák většina lidí zná jen jako smažený či mozeček, což je velká škoda. Zkuste jej trošku jinak… květák, stejně jako třeba houby, lehce natahuje chutě a tak máte možnost k experimentům….
 Syrový květák rozdělte na růžičky a narovnejte je do pekáčku, který si vystelte pečicím papírem. Přidejte cibulku pokrájenou na proužky a plátky česneku. Asi tak tři stroužky, záleží na velikosti květáku.  Z cca pěti lžic olivového oleje, soli, červené mleté papriky, římského kmínu a orientálního koření připravte zálivku. Pokud nemáte žádnou směs (například se hodí indická masala či kari), použijte koriandr a kurkumu.  Touto směsí zakapejte květák a dejte do trouby vyhřáté na 200st. Po cca 10 minutách promíchejte a pečte dalších 10 minut.  Připravte si šťávu z půlky citrónu a tou ihned po vyndání z trouby květák přelije a promíchejte. Můžete ještě posypat petrželkou.  Podávejte jako přílohu, ale skvěle chutná i samostatně – třeba se šťouchanými brambory. Zkusila jsem místo cibule použít pórek. Olej, papriku, šan grilu, sůl a pepř jsem přidala už v misce a důkladně promíchala. Dala jsem péct spolu s brambory (mražené, předpečené). 20 minut, 180st, v půlce jsem květák promíchala….

Po vytažení z trouby jsem to tentokrát místo citrónovou šťávou zakápla balzamikovou redukcí a promíchala… myslím, že to bylo ještě lepší než s citrónovou šťávou….

 

Tento způsob úpravy květáku bych doporučila i lidem, které květák normálně „nebere“ – je to opravdu lahoda….

 Určitě vyzkoušejte…. Další varianta – s květákem naložte do směsi oleje a koření i nové brambory (včetně slupky) nakrájené na plátky. Upečte dohromady….

A na talíři opět zákápnuté balsamico redukcí.

Toto jídlo jsem dělala i pro kamarády – nevegeny…. a všem chutnalo a dokonce byla malá „bitka“ o zbytek na plechu…. a co vím, tak už toto jídlo zařadili do svého jídelníčku… zkuste to také 🙂

 Květák podle tohoto receptu jen s malou nadstavbou – přidala jsem k němu ještě cuketu a mrkvičky…. chutnalo to opět božsky….

 

Komentáře