Makové mléko Různé nápady z kuchyně / vegan

Také vám, když jste byli malí, říkali, že musíte pít hodně mléka, protože to je hlavní zdroj vápníku? A že vám mléko nedělá dobře? Zahleňuje, nafukuje? Tak si představte, že lze doma vyrobit mléko, které bude obsahovat vápníku mnohem více a nemusíte mít strach z vedlejších nežádoucích účinků….

Makové mléko obsahuje 12x více vápníku než kravské a nezanedbatelný není ani obsah zinku, hořčíku a železa.

Budete potřebovat 100g máku a 600ml vody.

Nejlépe přes noc, ale na min. 8 hodin, namočte mák do vody. Občas zamíchejte, aby se namočila všechna zrníčka.

Ráno to nebude vypadat vábně – prostě taková šedohnědá voda s mákem… ale nevěšte ramena… chce to je opravdu pořádně rozmixovat.

Pokud vyrábíte makové mléko poprvé, doporučuji přidat lžíci javorového sirupu, která chuť podpoří a udělá mléko lahodným.

U tohoto mléka si myslím, že výkon mixéru hodně ovlivňuje jeho chuť. Zkoušela jsem ho už dříve s méně výkonným mixérem a nebylo to úplně ono…. NutriBullet to zvládl na jedničku….

Mixovala jsem vždy po jedné minutě dokud voda nezačala světlat a dělají se v ní bublinky, může to trvat 3-4 intervaly mixování

  Takto vypadá dobře rozmixovaný mák…  Pak už stačí přecedit přes plátno. V lednici skladujte cca 3 dny. Používejte jako klasické mléko – na přípravu kaší, nápojů apod.
Mák je v mléku cítit, jeden můj kamarád řekl, že to chutná jako tekuté buchty s mákem 🙂

Pokud máte chuť máku rádi, tak si zamilujete i toto mléko. A pokud uvažujete o pořízení NutriBulletu, tak koukněte ještě sem, co vše zvládne kromě mléka.

PS. Také jsem četla, že pokud nemáte výkonný mixér, ale naopak máte mlýnek na mák, namelte si suchý mák, a až poté zalijte vodou  a nechejte do druhého dne máčet. Poté na mixování stačí méně výkonnější mixér. 

Tip na skvělé smoothie:

v mixéru rozmixujte makové mléko, banán, skořici, mleté lněné semínko (lze vynechat), lžíci burákového másla a javorový sirup.

 Vyzkoušejte také kokosové mléko.

Komentáře