Kardamom Různé nápady z kuchyně

O tomto koření jsem do nedávna věděla jen to, že existuje. A jsem moc ráda, že jsem kardamom objevila, protože mi opravdu chutná.

  Začalo to BIO ájurvédským čajem, který jsem dostala v zásilce o Zajíců v krabici.

On to vlastně ve své podstatě ani čaj není. Je to směs koření, která se používá jako čaj.

Někomu může chutnat, někomu třeba ne….

Já naštěstí patřím do první skupiny.

Již první šálek byl pro mne lahoda….

A tak jsem zkoumala, co obsahuje.

Protože tam bylo něco, co jsem neznala a hrozně mi to chutnalo.

  Zjistila jsem, že to co mi v čaji chutnalo – kardamom. Ostatní složky totiž chuťově znám….  A tak jsem si hned při návštěvě SAPy (vím, dlužím vám o ní článek, ale už se na něm pracuje :-)) v obchodě s indickým kořením zakoupila dva sáčky – jeden zelený, který se používá na sladko a pak ještě černý, ten je prý do slaných jídel, ještě jsem ho neotevřela a nevyzkoušela, ale určitě doplním zkušenost, až ji získám 🙂   Přidávám si ho do sypaných čajů, pak stačí jen lehce v hmoždíři podrtit, protože to dobré jsou ta malá černá semínka uvnitř, ale spařuji to komplet, včetně obalu…. 

 Ale malá semínka se také dají přimixovat do smoothie. Pak stojí za tu práci si jich pár vyloupat… jde to celkem snadno.

Prý je kardamom skvělý i do kávy, ale to jsem ještě nezkoušela. Změnou stravy mi totiž káva přestala tolik chutnat a dávám si ji opravdu výjimečně.

   Do smoothie si ho dejte podle chuti. Já dala množství co vidíte na obrázku (na 400ml vody) a bylo to dost silný, příště bude stačit polovina….  Recept na smoothie najdete ZDE.

 

Komentáře