Veganské hody Bratislava 2015 Vlog

Hody jako hodovat…. myslíte, že když se nejí maso, mléčné výrobky a vajíčka, že to nejde? Samozřejmě, že jde a opravdu velice dobře. O tom jsme se mohli přesvědčit na Veganských hodech v Bratislavě v sobotu 5.9.2015 na Svobodném náměstí.

Mám to štěstí, že máme v Bratislavě kamarády a tak jsme mohli vyrazit jako velká parta. Upozorňuji, že v celé velké tlupě jsem byla veganka jediná, dva vegetariáni a ostatní běžní strávníci…. přesto jsme si pochutnali všichni….

blog_Blava_01wp_20150905_112

Protože předpověď hlásila déšť, tak jsme s sebou táhli deštníky, ale já věřila, že pršet nebude… a taky nepršelo. Hody začínali v deset. My jsme dorazili lehce po půl jedenácté. Zatím moc lidí na místě nebylo a tak jsme si v klidu a bez fronty koupili žetony. Jeden žeton za jedno euro. U stánků se potom platilo žetony, nikoli penězi.

 

Všechna nabízená jídla byla čistě rostlinná a my jsme jich ochutnali opravdu hodně. Kupovali jsme vždy jen jednu až dvě porce a každý mohl ochutnat a tak jsme během několika hodin ochutnali opravdu rozmanité věci a všechny byly výborné. První zastávka byla u stánku Thali, což je veganská restaurace v Bratislavě, kterou jsem již dříve měla v plánu navštívit.

Dále jsem ochutnávali porůznu, jak sladké, tak slané. Kromě firem, které se samozřejmě na hodech prezentovali, bylo spoustu nabídek od prostých veganů, kteří prostě rádi vaří a přišli se podělit o své recepty a nápady. Tady musím vyzdvihnout úžasné mrkvové šátek s povidly, na které se chystám o vánocích, myslím, že v menším provedení budou úžasné….

Potěšili nás dva zástupci z Čech (tedy možná jich tam bylo více, ale tito dva byli výrazní – Cocina Perdida z Brna, která zároveň zvala na podobnou akci v Brně –  2.10.2015 a připravovala úžasné tortily se seitanem a domácí arašídovou majonézou…..

A dále firma Ceria, která vyrábí Hrašku, což je hrachová směs, kterou vegani používají zejména místo vajíček. Ochutnali jsme jejich úžasný cheescake a také smažené kousky zeleniny s hraškovou majonézou, která byla opravdu úžasná a od té klasické k nerozeznání. Recept najdete v albu, kam jsem nafotila i další recepty od této firmy, které na hodech rozdávali.

 

Co se sladkostí týče, tak úžasné bylo čokoládové nebe – muffin z mandlového základu s čokoládovo-kokosovou pěnou…..  opravdu vynikající souhra chutí.

A hlavně raw dortíky – tam jsme nakonec celkem ochutnali tři druhy a jeden lepší než druhý. Určitě se do nějakého musím co nejdřív pustit, ta chuť byla úžasná.

 

Bylo toho spousta, dobře jsme se najedli a já měla radost, že jsem kamarády opět přesvědčila, že jako vegan určitě netrpím ani hlady, ale ani nedostatkem chutného jídla….  spustu fotek včetně receptů najdete v tomto albu.

 

Po dobré krmi jsme se přesunuli do korálkového obchodu – Korálkový svet, kde zejména ženská část osazenstva zajásala a kochala se a přehrabovala, protože jak víte, korálků není nikdy dost….

Následovala kávička v levandulové kavárně, která je přímo u vegansko/vegetariánské restaurace… a další dvě podobné jsem potkala cestou…. je vidět, že Bratislava je na dobré cestě….. 

Stihli jsme i řemeslné trhy a obdivovali jsem zručnost lidových řemeslníků….. ještě byl v plánu veletrh tetování, ale protože večer jsme se ještě chystali na koncert Polemic a Katky Knechtové, tak jsme ho už nedali, protože se to časově nestíhalo.

Nicméně opět byl víkend v Bratislavě skvělý a já jsem moc ráda, že máme kamarády Slováky, díky kterým stále rozumíme slovensky včetně našich dětí a můžeme společně vést dlouhé debaty o česko-slovenských slovech…. tento víkend to díky obchodnímu domu Slimák bylo právě toto slovo… zatímco u nás je slimák bezdomeček, tak na Slovensku je s domečkem a náš slimák je u nich slizák… (což má svou logiku).

 

Ať žijí československé vztahy a veganské hody…. těšíme se zase za rok! 

 

 

 

 

Komentáře