Jablečné placičky Moučníky / vegan

Moje nedělní snídaně se liší od těch v týdnu tím, že jsou tak trošku slavnostnější. Přesto se snažím, aby to nebyla klasická „buchta“… a dnes jsem si vymyslela jablečné hromádky….

Tento recept je vegan a navíc také bezlepkový….  Budete potřebovat jablka, kokos, vanilkovou Hrašku (to je ochucená směs mletého hrachu, pro lidi na rostlinné stravě náhrada vajec, ale hlavně bohatý zdroj bílkovin) a skořici. Na smažení olej, já použila kokosový, ale můžete i běžný.

Na jednu porci počítejte jedno jablko (pro větší jedlíky jedno a půl, ale vyzkoušeno, že jedno bohatě stačí). Jablka si nahrubo nastrouhejte. Já to dělám tak, že jablka rozčtvrtím, zbavím jadřince a strouhám včetně slupky, která mi na konci zbude v ruce.

Na jednu porci smíchejte nastrouhané jablko s vrchovatou lžící strouhaného kokosu a vrchovatou lžící hraškové vanilky, přidejte skořici a čtyři lžíce vody.

Promíchejte. Těstíčko by mělo být husté, tak jako na lívance. Pokud jste dali příliš mnoho vody, přidejte Hrašku.

PS. za kvalitu fotky se omlouvám, měla jsem takový hlad, že jsem nezkontrolovala fotky a jala se smažit….

Na rozpáleném kokosovém oleji (na smažení kupuji levnější kokosový olej, který není lisovaný za studena) smažte malé hromádky, které dávejte na pánev pomocí lžičky. Smažení na kokosovém oleji má tu výhodu, že tento olej se nepřepaluje – resp. přepaluje, ale při mnohem vyšších teplotách než běžné oleje.

Po usmažení dejte na papírovou utěrku odsát přebytečný tuk.

Protože do těsta nebyl přidán žádný cukr, je dobré hromádky třeba přelít datlovým sirupem nebo pocukrovat. Já si udělala domácí skořicový cukr.

A trošku jsem si pohrála se šablonou….  Samozřejmě vy můžete cukrovat přímo na hromádky.

Můžete podávat ještě s čerstvým ovocem a zvýšit tak podíl ovoce ve vaší snídani…..

 

 

Komentáře